تیم پژوهشی ایرسا ثبت با مقاله ای دیگر در حوزه اخذ رتبه با عنوان اخذ رتبه انفورماتیک همراه شما عزیزان خواهد بود . در این مقاله تلاش خواهد شد تا حد الامکان مطالب مرتبط با این زمینه به شما گفته شود. هر چند که نکته ای مهم در این زمنیه ثبت شرکت قبل از دریافت اخذ رتبه انفورماتیک است. چرا که در ابتدا باید یک شرکت ثبت شده و سپس پس از تایید شدن از سازمان ثبت شرکتها اقدام به اخذ رتبه کنید. اخذ رتبه انفورماتیک این امکان را برای شما فراهم می آورد که به راحتی بتوانید در صورت تمایل ثبت برند خود را برای محصولات تولیدی انجام دهید.
ثبت شرکت انفورماتیک یعنی شرکت هایی که در اداره ثبت شرکت و موسسات غیر تجاری ثبت شوند و در زمینه انفورماتیک فعالیت کنند. رتبه بندی این شرکت ها به عوامل مختلفی از جمله میزان درآمد، تعداد نیرونی انسانی و میزان رضایت مشتری بستگی دارد. بطور کلی شرکت ها در پنج دسته طبقه بندی می شوند که عبارتند از:
” تیم پژوهشی ایرسا ثبت ” با مقاله ای دیگر در حوزه خدمات مالی شرکتها ، اخذ رتبه با عنوان اخذ رتبه انفورماتیک و… همراه شما عزیزان خواهد بود . در این مقاله تلاش خواهد شد تا حد الامکان مطالب مرتبط با این زمینه و ساز وکار های مربوط به آن به انضمام شرایط و مدارک اخذ رتبه انفورماتیک ارائه گردد .
معیار و استانداردی است برای تعیین صلاحیت پیمانکاران از نظر سطح کمی و کیفی خدمات آنها ونیز ابزاری برای دفاع از حقوق بهره وران می باشد که از سوی معاونت راهبردی نهاد ریاست جمهوری مقرر گردیده است .
پیمانکار شخص حقیقی یا حقوقی می باشد که صلاحیت انجام فعالیت در زمینه مورد درخواستش از سوی مراجع ذی صلاح مورد تایید قرار گرفته است وبدین ترتیب موفق به اخذ رتبه پیمانکاری گردیده است . این مجوز راه را برای پیمانکار متقاضی به منظور شرکت در مناقصات و مزایده های دولتی برای انجام پروژه های کلان هموار می گرداند .
از دیگر مزیت های اخذ رتبه گسترش دامنه فعالیت پیمانکار می باشد که منجر به جذب راحت تر سرمایه گذارن می شود . مراجع قانونی شرکت های انفورماتیک را بر اساس اخذ رتبه بندی انفورماتیک رتبه بندی می نمایند که این رتبه بندی از ۱ تا ۷ می باشد که به ترتیب رتبه ۱ بالاترین و رتبه ۷ پایین ترین سطح است .
به گزارش ” تیم پژوهشی ایرسا ثبت ” شرکت های انفورماتیک در زیر شاخه های ذیل رتبه بندی می گردند :
به گزارش ” تیم پژوهشی ایرسا ثبت ” مراجع ذی صلاح چندین پارامتر برای ارزیابی پیمانکاران متقاضی اخذ رتبه انفورماتیک مقرر کرده اند که به شرح ذیل می باشد :
در این مرحله مراجع مسئول صدور رتبه به بررسی دقیق میزان درآمد پرسنل شرکت پیمانکاری خواهند پرداخت . برای دست یابی به اطلاعات مورد نیاز به بررسی جداول حقوق و دستمزد اظهار شده که در اظهارنامه مالیاتی و یا در لیست بیمه شرکت موجود می باشد استفاده می کند . این بخش اهمیت زیادی دارد زیرا ۷۰% در اخذ رتبه انفورماتیک موثر می باشد .
این بخش شامل کلیه ی درآمد های حاصله در شرکت چه درآمدهای مشمول مالیات و چه درآمد های معاف از مالیات که در اظهارنامه مالیاتی شرکت ثبت گردیده است می باشد . شایان ذکر می باشد که میانگین درآمد در دو سال مالی اخیر شرکت مد نظر می باشد . پارامتر درآمد نیز ۳۰%در تایید و اخذ رتبه انفورماتیک نقش دارد .
این مورد نیز دارای اهمیت بسیاری می باشد چرا که وجود هر گونه اشکال در آن منجر به کاهش نمره کسب شده از دو پارامتر فوق برای پیمانکار متقاضی اخذ رتبه انفورماتیک می شود . حکم های صادر شده علیه شرکت پیمانکاری متقاضی اخذ رتبه انفورماتیک موجب کاهش رتبه شرکت می گردد و این کاهش در اولین اقدام شرکت برای اخذ رتبه انفورماتیک اعمال می گردد . این کاهش به مدت 4 سال اثر دارد .
به گزارش “تیم پژوهشی ایرسا ثبت ” مراجع ذی ربط برای پیمانکاران متقاضی اخذ رتبه انفورماتیک شرایطی را مد نظر قرار می دهند که عبارت است از :
در صورت داشتن مدرک تحصیلی پایین تر ملزم به ارائه مستندات مبنی بر سابقه کار در امور کامپیوتری می باشد . برای مدرک دیپلم ارائه ۱۰ سال سابقه کار، برای فوق دیپلم کامپیوتر ۴ سال، فوق دیپلم در رشته های مرتبط ۶ سال، فوق دیپلم در سایر رشته ها ۸ سال سابقه کاری لازم می باشد .
” مخاطبان گرامی موسسه حقوقی ایرسا ثبت ” : این موسسه با در اختیار داشتن مهندسین امتیاز آور و امتیاز ساز در حوزه رشته های مهندسی مرتبط در زمینه انفورماتیک آماده ارائه مشاوره و همچنین همکاری های لازم جهت اخذ کارت بازرگانی ، اخذ رتبه انفورماتیک ، ثبت شرکت دانش بنیان با شما عزیزان می باشد .
شایان ذکر می باشد که ” موسسه حقوقی ایرسا ثبت ” در راستای ارج نهادن به حقوق مراجعین محترم و تسریع در روند اخذ رتبه انفورماتیک این فرایند را در پروسه ای ۴۵ روزه از زمان تحویل مدارک تا زمان اخذ رتبه انفورماتیک توسط مهندسین و کادر متخصص خود به انجام می رساند .
به گزارش ” تیم پژوهشی ایرسا ثبت ” مدارک قابل ارائه به منظور اخذ رتبه انفورماتیک به شرح ذیل می باشد :
توجه داشته باشید که قید مهر و امضای مدیر عامل شرکت در ذیل تعهد نامه ضرورت دارد .
به گزارش ” تییم پژوهشی ایرسا ثبت ” در پروسه اخذ رتبه انفورماتیک متقاضی ملزم به سپری نمودن مراحل مختلف می باشد که این مراحل عبارت است از :
نخستین مرحله مراجعه به سامانه الکترونیکی ساجات می باشد . در این بخش متقاضی اقدام به تشکیل پرونده الکترونیکی نموده و با ارسال تصاویر اسکن شده مدارک مورد درخواست پرونده را تکمیل می نماید . پس از ثبت نام در سامانه ساجات متقاضی می بایست کلیه ی اسناد و مدارک لازم را به شکل فیزیکی به مرجع صدور رتبه انفورماتیک ارسال نماید . در این مرحله بررسی های لازم توسط کارشناسان مربوطه انجام می گیرد .
چنانچه ایراد ویا نقصی از جانب کارشناسان در مدارک و مستندات ارسالی وارد شد متقاضی می بایست مجددا به سایت ساجات مراجعه کرده و در قسمت تاریخچه تقاضا در پرونده الکترونیکی خود اقدام به رفع نواقص نماید . در مرحله نهایی با تایید کارشناسان مرجع ذی صلاح با درخواست اخذ رتبه انفورماتیک موافقت شده و متقاضی موفق به اخذ رتبه انفورماتیک می شود .
“موسسه حقوقی ایرسا ثبت ” با در اختیار داشتن کارشناسان خبره و کادری مجرب همواره در پی حل دغدغه های ذهنی هم میهنان عزیزو ایجاد سهولت در زمینه شروع کسب و کار می باشد و با ارائه مشاوره های گوناگون و انجام کارها مثل تغییرات ثبت شرکتها ، با صرف کمترین هزینه و با طی نمودن کوتاه ترین مسیرها و با صرفه جویی در وقت آماده ارائه خدمات مختلفی همچون : ثبت شرکت ارزان، ارزانترین ثبت برند، ثبت اختراع، اخذ رتبه، اخذ رتبه انفورماتیک، اخذ ایزو و … به شما عزیزان می باشد .
با سپاس از همراهی دل گرم کننده شما عزیزان .
نکته مهم ثبت شرکت، قبل از دریافت اخذ رتبه انفورماتیک است. چرا که در ابتدا باید یک شرکت ثبت شده و سپس پس از تایید شدن از سازمان ثبت شرکتها اقدام به اخذ رتبه کنید. اخذ رتبه انفورماتیک این امکان را برای شما فراهم می آورد که به راحتی بتوانید در صورت تمایل ثبت برند خود را برای محصولات تولیدی انجام دهید.
معیار و استانداردی است برای تعیین صلاحیت پیمانکاران از نظر سطح کمی و کیفی خدمات آنها ونیز ابزاری برای دفاع از حقوق بهره وران می باشد که از سوی معاونت راهبردی نهاد ریاست جمهوری مقرر گردیده است .
تولید و ارائه قطعات و ملزومات
تولید و پشتیبانی نرمافزارهای سفارش مشتری
ارائه و پشتیبانی نرمافزارهای پایه، سیستم و ابزارها
شبکه دادههای رایانه ای و مخابراتی
امنیت فضای تولید و تبادل اطلاعات
و..
مهندسی فناوری اطلاعات – مهندسی عمران – مهندسی مکانیک – مهندسی صنایع – مهندسی شیمی – مهندسی برق – فیزیک – آمار و..
2 دیدگاه
سلام. ببخشید اخذ گواهی رتبه بندی شورای عالی انفورماتیک را چگونه میتوانم بگیرم؟
با سلام و احترام
مراحل اخذ رتبه بندی انفورماتیک
1. مراجعه به سامانه ساجات به نشانی https://sajat.mporg.ir/Profiling/Login و تکمیل اطلاعات لازم جهت اخذ ” شناسه کاربری و گذر واژه از سیستم ”
_ بارگذاری مدارک
مدارک لازم جهت بارگذاری : اسکن روزنامه رسمی تاسیس و در صورت وجود تغییرات در نام یا نوع شرکت می بایست اسکن روزنامه رسمی تغییر نام شرکت یا روزنامه رسمی تغییر نوع شرکت نیز بارگذاری گردد.
2. تشکیل پرونده الکترونیکی با استفاده از نام کاربری و گذرواژه
مراجعه به سامانه ساجات و ورود به سیستم با استفاده از گذرواژه دوم. در این مرحله نسبت به درج اطلاعات عمومی، سهامداران و هیات مدیره و پرسنل، خود اظهاری و پرسشنامه و بارگذاری مجوزهای تولید و قراردادها اقدام نمایید. همچنین لازم است همزمان با ارجاع پرونده الکترونیکی به دبیرخانه شورا ، مدارک فیزیکی را به آدرس دبیرخانه ارسال نمایید.
3. مدارک مورد نیاز الکترونیکی جهت بارگذاری در سامانه :
۱- فایل اسکن شده روزنامه رسمی تأسیس شرکت
۲-فایل اسکن شده روزنامه رسمی تغییر موضوع فعالیت شرکت
۳- فایل اسکن شده روزنامه رسمی تغییر نام شرکت
۴- فایل اسکن شده روزنامه رسمی تغییر مدیرعامل شرکت
۵- فایل اسکن شده مدرک تحصیلی + صفحه اول شناسنامه + تصویر پشت و رو +کارت ملی + برای آقایان کارت پایان خدمت مدیرعامل + یک قطعه عکس که توسط مدیر عامل برابر اصل شده باشد و ممهور به مهر شرکت
۶- فایل اسکن شده مدرک تحصیلی + صفحه اول شناسنامه + تصویر پشت و رو + کارت ملی + برای آقایان کارت پایان خدمت کارشناس اول + یک قطعه عکس که توسط مدیر عامل برابر اصل شده باشد و ممهور به مهر شرکت
۷-فایل اسکن شده مدرک تحصیلی +صفحه اول شناسنامه + تصویر پشت و رو کارت ملی + برای آقایان کارت پایان خدمت+ کارشناس دوم + یک قطعه عکس که توسط مدیر عامل برابر اصل شده باشد و ممهور به مهر شرکت
۸- فایل اسکن شده سه لیست بیمه اخیر شرکت(شامل دو کارشناس +مدیر عامل )
۹- فایل اسکن شده فیشهای پرداختی سه لیست اخیر بیمه مذکورکه دو کارشناس و مدیر عامل در آن درج شده باشد.
اظهار نامه مالیاتی برای سال ۹۱
از اظهار نامه مالیاتی آخرین سال مالی ،به شرح صفحات زیر:
۱-فایل اسکن شده اظهارنامه مالیاتی سال۱۳۹۱ صفحات ۱٫۲٫۵٫۱۰٫۱۳ که شامل : صفحه ۲(بخش -ب محاسبه مالیات ) یاینداخذ گواهی رتبه بندی و احرازصلاحیت صفحه ۵ (جدول۶) بر حسب آنکه کدام یک تکمیل شده و بزرگتر باشد و برای محاسبه حقوق و دستمزد ،جمع کل ارقام مربوط به حقوق و دستمزد مندرج در صفحات ۱۰ (صورت سود و زیان) و ۱۳ (جداول شماره ۲۰٫۲۱) (برای شرکتهایی که اظهارنامه مالیاتی ۹۱ را وارد نموده اند)
اظهار نامه مالیاتی برای سال ۹۰
۱- فایل اسکن شده صفحه ۱ و ۴ و۶ و۹ که شامل در آمد مشمول مالیات و حقوق و دستمزد می شود سال ۱۳۹۰
برای سال ۱۳۹۱
۲- فایل اسکن شده برگ قطعی عملکرد یا صفحات ۱٫۴ اظهارنامه مالیاتی سال ۹۰(برای شرکتهایی که اظهارنامه مالیاتی ۹۱ را وارد نموده اند)
برای سال ۱۳۹۰
۲-فایل اسکن شده برگ قطعی عملکرد یا صفحه ۱ و ۳ اظهارنامه مالیاتی سال ۸۹
۳-در قسمت پرسشنامه (بیمه سال۱۳۹۰)زمانی در حالت بلی قرار دهید که اظهارنامه مالیاتی سال ۹۰ را دارا نباشید.
۴-فایل اسکن شده تعهد نامه رعایت قوانین که در سربرگ شرکت تایپ شده باشد و به امضا صاحبان امضا وممهور به مهر شرکت باشد
۴– ارجاع پرونده الکترونیکی تکمیل شده به کارتابل الکترونیکی دبیرخانه شورای عالی انفورماتیک کشور
۵– ارسال فیزیکی مدارک مورد نیاز به دبیرخانه شورای عالی انفورماتیک کشور
مدارک فیزیکی مورد نیاز رتبه بندی انفورماتیک :
– تصویر اظهارنامه مالیاتی سال ۱۳۹۱ طبق صفحاتی که در سیستم بارگذاری نموده اند ، توسط ممیز دارایی مربوطه رونوشت برابراصل شده است.
-تصویر اظهارنامه مالیاتی سال ۱۳۹۰ طبق صفحاتی که در سیستم بارگذاری نموده اند ، توسط ممیز دارایی مربوطه رونوشت برابراصل شده است.
– تصویربرگ قطعی عملکرد مالیات سال ۳۹۰ یاصفحه ۱و۳ اظهار نامه مالیاتی سال۹۰ که توسط ممیز دارایی مربوطه رونوشت برابراصل شده است.
– تصویربرگ قطعی عملکرد مالیات سال ۸۹ یا صفحه ۱و۳ اظهار نامه مالیاتی سال ۸۹ که توسط ممیز دارایی مربوطه رونوشت برابراصل شده است.
– تصویر لیستهای بیمه ۱۲ ماه سال .. ۱۳
– تعهدنامه رعایت قوانین مندرج در سر برگ شرکت به همراه مهر و امضای مدیر عامل
– نامه درخواست مندرج در سر برگ شرکت به همراه مهر و امضای مدیر عامل
-تعهدنامه برای ارائه روزنامه رسمی اصلاح موضوع فعالیت شرکت )برای شرکتهایی که با نظر دبیرخانه شورا موضوع فعالیت خود را میباید تغییر دهند و صورتجلسه اصلاح موضوع فعالیت شرکت و رسید اداره ثبت شرکتها
-تعهدنامه برای ارائه لیستهای بیمه ماههای بعد )برای شرکتهای جدید التأسیس و شرکتهایی که کارشناس جدید دارند یا کارشناس را تغییر داده اند)
– برچسب آدرس حاوی نام و نشانی و کد پستی ۱۰ رقمی شرکت
– تصویر آخرین اساسنامه شرکت
مدارک را به آدرس زیر ارسال نمایید:
نشانی: (تهران – میدان بهارستان- خیابان دانش سرا-معاونت برنامهریزی و نظارت راهبردی رییس جمهور – ساختمان شماره ۵- دبیرخانه شورای عالی انفورماتیک کشور) ارسال گردد. کد پستی:۱۱۴۹۹۴۳۱۴۱
۶– پیگیری و رفع نواقص پرونده
مراجعه به کارتابل الکترونیکی شرکت با استفاده از نام کاربری وگذرواژه
مراجعه به بخش “تارخچه تقاضا” و رفع نواقص پرونده طبق موارد ذکر شده در پرونده الکترونیکی شرکت.
۷– دریافت گواهی رتبهبندی انفورماتیک
پس از انجام کامل و دقیق مراحل فوق، گواهی رتبهبندی شرکت صادر و به آدرس شرکت ، پست خواهد شد.