افزایش و کاهش سرمایه : امروز میخواهم اطلاعاتی در مورد سرمایه ی شرکتها و چگونگی افزایش و کاهش دادن سرمایه ی هر شرکت در اختیارتان بگذارم. همچنین قصد دارم در مورد مقررات و مدارک لازم جهت افزایش و کاهش سرمایه ی یک شرکت نکات کلیدی و مهمی را با شما در میان بگذارم.
واژه ی سرمایه شما را به یاد چه موضوعی می اندازد؟
بگذارید حدس بزنم؛ خانه،اتومبیل و یا پولی که در حساب بانکی خود دارید ولی اگر کمی عمیق تر و وسیع تر فکر کنیم به موضوعات کلانی مثل؛ منابع ملی ،نیروی انسانی و…می رسیم. حالا بیایید تمرکزمان را به سرمایه ی یک شرکت معطوف نماییم. سرمایه ستون اصلی هر شرکت است و بدون هچ تردیدی می توان قدرت و ارزش یک شرکت را منوط به میزان سرمایه ی آن شرکت دانست.
متاسفانه در کشور ما،زمانی که از سرمایه ی یک شرکت سهامی لب به سخن می گشاییم منظوری جز قیمت اسمی سهام آن شرکت برداشت نمی شود و نیروی انسانی متخصص و ایده های ارزشمند نادیده گرفته می شوند. برای حداکثر سرمایه یک شرکت حدی تعیین نشده و اصطلاحا؛ هر چه بیشتر،بهتر. ولی حداقل سرمایه یک شرکت سهامی عام “پنج میلیون ریال “و حداقل سرمایه یک شرکت سهامی خاص “یک میلیون ریال” می¬باشد.
حال فرض کنیم بر حسب ضروریات یک شرکت نیاز به افزایش و کاهش سرمایه آن شرکت می باشد، روال کار چگونه است؟
شاید در ذهنتان این سوال شکل گرفته که اگر بنا به دلایل مختلف تعداد این شرکت کنندگان به حد مشخص نرسد تکلیف چیست؟ پاسخ بسیار ساده است؛
در دور دوم تشکیل مجمع، حضور بیش از یک سوم سهامدارن دارای حق رای کفایت می¬کند. بد نیست بدانید که؛ یک تصمیم در صورتی تصویب می¬شود که بیش از دو سوم سهامداران به آن رای مثبت دهند.
هنگامی یک شرکتی را در ادارات ثبت شرکت به ثبت می رسانیم و فعالیت های خود را آغاز میکنیم بعد از گذشت مدت ها سرمایه شرکت بنا به دلایلی دچار تغییراتی از قبیل کاهش سرمایه یا افزایش آن می شود که این تغییرات نیازمند رعایت نکات و موارد متفاوتی است. در اصل سرمایه همچون دریافت اخذ رتبه پیمانکاری یکی از موارد اصلی در تجارت و کسب سود می باشد.
معمولا برای تمامی شرکت ها افزایش و کاهش سرمایه شرکت رخ می دهد. شرکت های تجاری هنگام تاسیس با توجه به برآورد هزینه ها و نیازشان جهت اجرای موضوع قرارداد بر مبنای عوامل و شرایط موجود ، سرمایه خود را تعیین می کنند. افزایش قیمت خدمات و یا کالاها و مواد اولیه و یا توسعه موضوع قرارداد بیش از حد پیش بینی شده از دلایل افزایش سرمایه شرکت بوده و کاهش قیمت عوامل مذکور ، کسب امتیازات مالی بدون اینکه پولی بابت آن ها پرداخت شود یا با قیمت کمتر ( مثل زمین ، کارخانه و…) از دلایل کاهش سرمایه شرکت خواهد بود.
موسسه ایرسا ثبت با دارا بودن کارشناسان و مشاورانی که تجربه ی بالایی در این زمینه دارند کمک فراوانی را در این امر می توانند به شما برسانند. همچنین این شرکت با انجام خدمات متنوع ثبتی چون ثبت برند ، ثبت شرکت و.. وهمچنین مالی چون مشاوره ی مالی و مشاوره در امر افزایش یا کاهش سرمایه توانسته است در مدت زمان کوتاهی به بهرین و معتبر ترین شرکت تبدیل شود.
شرکت های حقیقی و حقوقی برای یک هدف مشترک تشکیل می شوند :
ایرسا ثبت از جمله شرکت های حقوقی می باشد که مشاوره ی تخصصی را در زمینه افزایش یا کاهش سرمایه به سهامداران و مدیران شرکت ها ارائه می دهد.این موسسه با انجام ارزانترین ثبت برند و ارائه مشاوره ی رایگان توانسته است در کوتاه ترین زمان در سطر اول بهترین موسسات حقوقی قرار بگیرد .جهت دریافت اطلاعات بیشتر می توانید با شماره های درج شده تماس بگیرید.
افزایش و کاهش سرمایه شرکت در اصل افزایش یا کاهش اسمی میزان سرمایه ثبت شده از خدمات مالی شرکتها یا در اصل افزایش و کاهش میزان تعداد سهام شرکت می باشد. شرکت ها برای فعالیت های جدید خود خصوصا شرکت هایی که با خارج از کشور نیز تبادلات یا پروژه دارند پس از اخد کارت بازرگانی نیاز به نقدینگی برای انجام خدمات خود دارند که یکی از مزایای حضور در بورس به منظور افزایش سرمایه می باشد.
این افزایش سرمایه همچنین ممکن است از طریق آورده های نقدی ، استفاده از اندوخته های سنوات گذشته ، صرف سهام یا ترکیبی از این موارد باشد.
برای افزایش و کاهش دارایی شرکت باید نکاتی را رعایت کنید :
افزایش سرمایه ی یک شرکت به معنای افزایش اسمی سرمایه ی ثبت شده و یا افزایش تعداد سهام¬های منتشر شده شرکت می باشد. در نظر بگیرید که اگر یک شرکت جهت عملی ساختن فعالیتها و برنامه های جدید خود و حتی محقق ساختن برنامه های قبلی خود نیاز به سرمایه ی بیشتری داشته باشد،باید چه کاری انجام دهد؟
نکته ی مهمی که بسیاری از دوستان فراموش میکنند این است که؛ در صورتی که هر یک از شرکا،سرمایه ی قبلی را پرداخت نکرده باشند افزایش سرمایه ی جدید در شرکت امکان پذیر نیست.
به طور کلی اهداف اصلی بالابردن سرمایه شرکت به شرح زیر می باشد:
اهداف افزایش سرمایه شرکت
چند روز پیش یکی از مخاطبان شرکت ایرسا ثبت، سوالی را مورد شرکتهایی موسوم به ؛”شرکت با مسئولیت محدود” و مدارک مورد نیاز جهت افزایش سرمایه ی این دست از شرکت ها مطرح کرد، که لازم می دانم در اینجا اشاره ی مختصری به آن داشته باشم. در مرحله ی اول بگذارید تعریف کوتاهی از این نوع شرکت ها داشته باشیم؛بنا به تعریف:
شرکت با مسئولیت محدود شرکتی است که بین دو یا چند نفر برای امور تجارتی تشکیل شده باشد وهر یک از شرکا ، بدون این که سرمایه شان به سهام یا قطعات سهام تقسیم شده باشد، فقط به میزان سرمایه ی خود در شرکت، مسئول قرض ها و تعهدات شرکت می باشند. مدارک لازم جهت افزایش سرمایه ی این نوع شرکت ها و نوع دیگری از شرکتها که اصطلاحا به آنها شرکت های تضامنی(در مقاله های بعدی در مورد این شرکتها صحبت خواهم کرد) می گویند عبارتند از:
گاهی ممکن است سرمایه شرکت کاهش یابد که این کاهش سرمایه به دو دلیل اختیاری یا اجباری ممکن است صورت پذیرد.
زمانی که شرکت به زودی موفق به انجام منظور خود نمی شود و سرمایه بیشتر از احتیاج خود در اختیار دارد می تواند قسمتی از سرمایه را کاهش دهد و به شرکاء مسترد دارد.
این کاهش سهام با تصمیم مجمع عمومی شرکت زمانی اتخاذ می شود که در صورت کاهش سرمایه لطمه ای به تساوی حقوق سهام وارد نشود و سهام از حداقل مبلغ مشخص کمتر نشود.
اگر کاهش سرمایه به منظور کاهش سهام شرکا باشد ممکن است که شرکا سهم خود را دریافت و با رضایت از شرکت خارج شوند.این را نیز بدانید که خرید سهام شرکت توسط همان شرکت ممنوع است زیرا در این صورت سرمایه شرکت تقلیل پیدا می کند.
اگر کاهش بر اثر برداشت نباشد و زیان های شرکت باعث از بین رفتن نیمی از سرمایه شرکت شده باشد ، قانون هیات مدیره شرکت را موظف می کند که مجمع عمومی را دعوت نماید تا نسبت به بقاء یا انحلال شرکت تصمیم گیری کند.البته مجمع عمومی شرکت تصمیم به انتشار سهام جدید یا کاهش سرمایه یا انحلال شرکت خواهد گرفت.
اگر مجمع عمومی شرکت رای به انحلال شرکت ندهد باید در همان جلسه با رعایت مقرراتی که برای ثبت شرکت لازم است سرمایه شرکت را به مبلغ سرمایه موجود کاهش دهند مشروط بر اینکه از میزان حداقلی که برای شرکت های سهامی تعیین شده است کمتر نباشد.
کاهش سهام شرکت به چند نوع انجام می پذیرد؟
حتما شما عزیزان و همراهان شرکت ایرسا ثبت استحظاردارید که در مورد فعالیت های تجاری و صنعتی همیشه اوضاع وقف مراد نیست و اینطور نیست که یک شرکت به طور مداوم نیازمند افزایش سرمایه باشد. بله.گاهی اوقات شما به اجبار بایستی سرمایه ی شرکتتان را کاهش دهید. در صورتی که یک شرکت به طوری دچار زیان و خسارت شود که نیمی از سرمایه ی شرکت از بین رود، وظیفه ی “مجمع فوق العاده ی سهامداران” این است که؛ در مورد انحلال یا بقای شرکت تصمیمی اتخاذ کند.
جالب است بدانید که؛همیشه کاهش سرمایه ی یک شرکت به معنی ورشکستگی و انحلال شرکت نیست و گاهی اوقات یک شرکت به دلیل اینکه؛ سرمایه¬ای بیش از نیاز خود در اختیار دارد می¬تواند تصمیم به کاهش سرمایه و بازگرداندن آن به شرکا بگیرد که البته این تصمیم نیز باید به تصویب مجمع فوق العاده ی سهامداران برسد. در این نوع کاهش اختیاری سرمایه ی شرکت، نیز نباید سرمایه ی شرکت از حداقل مجاز کمتر شود.
طبق قانون و مقررات؛ هیئت مدیره ی شرکت میبایست حداقل ۴۵ روز قبل از برگزاری مجمع فوق العاده سهامداران، پیشنهاد خود مبنی بر کاهش سرمایه و دلایل ارائه این پیشنهاد را به همراه گزارش امورمالی یک ساله ی شرکت به هیئت بازرسی شرکت تحویل دهد تا بازرسان نظر خود را به مجمع فوق العاده ی سهامداران گزارش دهند. در صورتی که مجمع به کاهش سرمایه رای دهد؛ این خبر باید در کمتر از یک ماه در روزنامه کثیرالانتشاری که آگهی¬های شرکت در آن منتشر می¬شوند به چاپ برسد. طبق مقررات افرادی که از شرکت طلبی داشته باشند، به مدت دو ماه پس از انتشار آگهی فرصت دارند که به تصمیم مجمع فوق العاده ی سهامداران اعتراض نمایند.
در صورتی که این اعتراض پذیرفته نشود روند کاهش سرمایه ی شرکت طی می شود ولی در صورتی که اعتراض طلبکاران پذیرفته شود؛ شرکت موظف به سپردن وثیقه به دادگاه یا پرداخت بدهی می¬شود. در این مدت، کاهش سرمایه ممنوع است.
ماده 165 لایحه اصلاحی قانون تجارت بیان می کند مادامی که سرمایه قبلی شرکت پس از تغییرات ثبت شرکت ها تماما تادیه نشده است افزایش و کاهش دارایی شرکت تحت هیچ شرایطی مجاز نمی باشد. در اصل تمام سرمایه شرکت باید پرداخت شود و رسیدهای آن موجود باشد در غیر این صورت هر نوع افزایش سرمایه غیر مجاز می باشد و تصمیم در این مورد رسمیت ندارد.
نکته دیگر آن است که افزایش دارایی شرکت از محل اندوخته قانونی شرکت نیز غیرمجاز می باشد و شرکت مجاز نیست از میزانی که در قانون مشخص شده است عدول کرده و از آنجا دست به افزایش سرمایه بزنند. برای افزایش سهام شرکت اگر شرکت سهامی خاص باشد باید بازرسین درون سال مالی تمدید شده باشند.
شما می توانید برای هرگونه سوال در ارتباط با نحوه افزایش و کاهش سهام شرکت پس از ثبت شرکت دانش بنیان خود با کارشناسان و مشاوران ما در مجموعه ایرسا ثبت تماس حاصل نمایید تا آنها شما را به بهترین نحو راهنمایی کنند.
برای افزایش و کاهش سرمایه شرکت باید نکاتی را رعایت کنید که عبارتند از : تایید مبلغی که افزایش یا کاهش یافته است – تصویب مجمع عمومی فوق العاده شرکت و تایید تمامی افزایش و کاهش سرمایه قبلی موجود در شرکت
شرکت ها برای ادامه و توسعه فعالیت های خود به دنبال افزایش سرمایه می روند – شرکت ذخائر زیادی دارد و قصد تقسیم بین شرکا را هم ندارد – شرکت اجناسی خریده است و به ازای آن سهام فروخته و سرمایه را افزایش می دهد – شرکت به دنبال وارد نمودن افراد جدیدی به دایره سهامدارن خود می باشد.
مادامی که سرمایه قبلی شرکت پس از تغییرات ثبت شرکت ها تماما تائید نشده باشد کاهش و افزایش دارایی شرکت تحت هیچ شرایطی مجاز نیست. در اصل تمام سرمایه شرکت باید پرداخت شود و رسیدهای آن موجود باشد در غیر این صورت هر نوع افزودن سرمایه غیر مجاز می باشد و تصمیم در این مورد رسمیت ندارد. و…