در وهله اول قبل ازتوضیح انواع مجامع عمومی شرکت ها در ایران ،در ایران بهتر است با معنی مجمع آشنا شویم:
پس از ثبت شرکت ، برای تصمیم گیری شرکت و تعیین وضعیت آن برای ایجاد منافع سهامداران و مدیران شرکت گردهم می آیند که مهم ترین مجامع شرکت های سهامی عبارتند از:مجمع عمومی فوق العاده،مجمع عمومی عادی و مجمع عمومی مؤسس که به شرح هر یک در مطلب زیر پرداخته ایم.
به گزارش ” تیم پژوهشی ایرسا ثبت ” ،یکی از انواع مجامع عمومی شرکت ها در ایران ، مجمع عمومی عادی است.در ابتدا این وظیفه هیئت مدیره می باشد که صاحبان سهام را برای تشکیل مجمع عمومی فراخوانند در غیر این صورت وظیفه بازرسان می باشد .
اگر بازرسان نیز کاری به پیش نبرند این سهامداران شرکت می باشند که اگر بیش از ۱۵درصد سرمایه را در اختیار داشته باشند می توانند برای تشکیل جلسه اقدام به دعوت کنند. برای این که جلسه مجمع عمومی عادی تشکیل شود و به رسمیت شناخته شود باید حداقل بیش از نصف سهامداران که دارای حق رأی هستند حضور آنان ضروری است و درباره تصمیمات مجمع عمومی عادی که با اکثریت نصف به علاوه ۱ آرا حاضرین در جلسه معتبر خواهد شد مگر این که درباره انتخاب مدیران و بازرسان که اکثریت نسبی کافی می باشد. در مقایسه با دیگر انواع مجامع عمومی شرکت ها در ایران ، مجمع عمومی عادی دارای اهمیت بیشتری می باشد.
زمان تشکیل آن طبق اساسنامه سالی یک بار می باشد آن هم باید حداکثر ۴ماه پس از پایان سال مالی شرکت باشد و درباره شرکت تصمیماتی را اتخاذ می کنند.
سال مالی اکثر شرکت های بورسی پایان اسفند ماه است و ۴ماه پس از پایان سال مالی ،تیر و خرداد ماه می باشد پس اکثر مجامع شرکت ها در تیر و خرداد ماه برگزار می شوند.
همچنین پیشنهاد می شود مقاله ثبت برند را نیز مطالعه فرمایید.
-از وظایف این مجمع انتخاب هیئت مدیره و بازرسان است و مدت زمان انتصاب هیئت مدیره بیش از یک سال است و بازرسان در شرکت بر کار هیئت مدیره نظارت می کنند و تعداد آن ها باید در اساسنامه تعیین شود.
– در بین انواع مجامع عمومی شرکت ها در ایران مجمع عمومی عادی به ترازنامه شرکت ها رسیدگی می کند از آن جهت که در پایان هر سال همه ی شرکت ها باید سود و زیان خود را محاسبه کنند .
برای این منظور وظیفه هیئت مدیره این است که دارایی های شرکت،قرض های شرکت ،مطالبات شرکت و صورت حساب های مربوط به عملکرد سالیانه شرکت را تهیه نمایند و آن را در اختیار مجامع عمومی شرکت ها قرار دهند و مجمع عمومی به بررسی آن ها پرداخته و در صورت وجود اشکال به اصلاح آن می پردازند.
-در رابطه با ترازنامه و سود و زیان شرکت ، بازرسان باید تأییدیه را گزارش دهند در غیر این صورت ترازنامه باطل است.
-مجمع عمومی عادی ناظر تقسیم سود شرکت می باشد تا به درستی صورت گیرد.
-قبول یا رد کردن پیشنهادات بازرسان،هیئت مدیره و سهامداران
از دیگر خدمات ایرسا ثبت تغییرات ثبت شرکتها است در صورت نیاز می توانید به آن مراجعه نمایید.
مجمع عمومی فوق العاده از انواع مجامع عمومی شرکت ها در ایران است که مختص زمان اضطراری می باشد .
تشکیل این مجمع برخلاف مجمع عمومی عادی تابع مقررات خاصی نمی باشد زیرا در مواقعی تشکیل می شود که یا در صلاحیت وظایف مجمع عمومی عادی نمی باشد اما برای تصمیم گیری نیاز به تصویب سهامداران می باشد و در موارد اصلاح یا تغییر مواد اساسنامه شرکت،کاهش یا افزایش سرمایه و انحلال شرکت در چنین مجمعی که فوق العاده تشکیل شده است قابل رسیدگی و بررسی می باشد.
این نکته نیز باید گفته شود که هیچ مجمع عمومی نمی تواند تابعیت شرکت را تغییر دهد و هم چنین نمی توانند بر تعهدات صاحبان سهام بیفزایند.
مجمع عمومی فوق العاده از انواع مجامع عمومی شرکت ها در ایران نیز وظایف خاصی بر عهده دارد از جمله :
-مدت زمان فعالیت شرکت را افزایش یا کاهش می دهند.
-می توانند در سرمایه شرکت تغییراتی ایجاد کنند.
-همچنین می توانند در اساسنامه شرکت تغییر ایجاد نمایند.
-تغییر مکان فعالیت شرکت و یا نام شرکت
– در انواع مجامع عمومی شرکت ها در ایران ایجاد سهام ممتاز وظیفه مجمع عمومی فوق العاده می باشد.
-تغییر موضوع فعالیت شرکت
-انحلال شرکت قبل از تاریخ تعیین شده
-اجازه صادر شدن اوراق قرضه
-تغییر در تعداد مدیران و بازرسان و مدت زمان فعالیت آن ها
-تغییر در قوانین مربوط به دعوت از مجمع عمومی
-چون مجمع عمومی فوق العاده در مواقع ضروری تشکیل می شود اگر در تشکیل جلسه اول تعداد اعضا به حد نصاب نرسد از اعضا برای بار دوم دعوت به عمل می آید و اگر تعداد به یک سوم برسد جلسه تشکیل می شود.
-هنگامی که شرکت تشکیل می شود تعهداتی در رابطه با شرکت بین سهامداران وجود دارد و برای تغییر در این تعهدات باید همه ی اعضا توافق کنند و اگر ۱ درصد ناراضی باشند هیچ گونه تغییراتی قابل اجرا نمی باشد.
از مهم ترین خدمات ایرسا ثبت خدمات مالی شرکتها می باشد که پیشنهاد می کنیم به آن را مطالعه بفرمایید.
هدف مجمع عمومی مؤسس از انواع مجامع عمومی شرکت ها در ایران ، تأسیس شرکت طبق قانون تجارت می باشد.اگر شرکت از این موضوع اطمینان حاصل کنند باعث تشکیل شرکت می شود.
مجمع عمومی مؤسس از بین انواع مجامع عمومی شرکت ها در ایران ، برای شرکت های سهامی عام الزامی و برای شرکت های سهامی خاص غیرالزامی می باشد.
در مجمع عمومی مؤسس حضور عده ای از پذیره نویسان که حداقل نصف سرمایه شرکت را تعهد نموده باشند ضروری می باشد.
تبصره:در مجمع عمومی مؤسس کلیه مؤسسین و پذیره نویسان حق حضور دارند و هر سهم دارای یک رأی می باشد.
انواع مجامع عمومی شرکت ها در ایران وظایفی را بر عهده دارند ، وظایف مجمع عمومی موسس نیز موارد زیر است :
-تصویب و بررسی گزارشات ارائه شده توسط مؤسسین
-جمع آوری پذیره نویسی مربوط به کل سهام شرکت و پرداخت مبالغ مورد نیاز
-تصویب و اصلاح اساسنامه شرکت
-انتخاب بازرسان و مدیران شرکت
-تعیین روزنامه کثیرالاانتشار جهت منتشر کردن دعوت نامه و اطلاعیه برای سهامداران
مجمع عمومی تشکیل یافته از کل سهامداران که هیئت مدیره را انتخاب می نمایند که وظایفشان در اساسنامه مشخص شده است و اداره شرکت توسط مدیران انجام می شود که از آنان به عنوان هیئت مدیره یاد می شود.
تفاوت مجمع عمومی فوق العاده و عادی بطور فوق العاده چیست؟ هیئت مدیره شرکت و همچنین بازرسان می توانند مجمع عمومی عادی را به صورت مجمع عمومی فوق العاده تشکیل دهند و در صورت انجام این کار باید صورت جلسه در آگهی شرکت آورده شود.
تفاوت این دو در این است که امکان برگزاری مجمع عمومی عادی به طور فوق العاده در هر زمانی وجود دارد.
*وجود مجامع عمومی تنها در شرکت های سهامی و تعاونی الزامی می باشد و در سایر شرکت ها ضرورتی ندارد و در شرکت های با مسئولیت محدود و مختلط سهامی در صورتی که تعداد شرکا از ۱۲نفر بیشتر باشد مؤظف به تشکیل مجمع عمومی می باشد.
موسسه معتبر ایرسا ثبت علاوه بر مشاوره در حوزه انواع مجامع عمومی شرکت ها در ایران خدماتی در حوزه:
اخذ کارت بازرگانی ،ثبت شرکت ، ثبت برند ، ثبت شرکت دانش بنیان ،ختم تصفیه شرکت ،تایید صلاحیت و جواز ،طرح توجیهی ،پیش رسیدگی بیمه،ثبت اختراع ،مشاوره مالی ارزانترین ثبت برند و… انجام می دهد.
پس از ثبت شرکت ، برای تصمیم گیری شرکت و تعیین وضعیت آن برای ایجاد منافع، سهامداران و مدیران شرکت گردهم می آیند که مهم ترین مجامع شرکت های سهامی عبارتند از: مجمع عمومی فوق العاده، مجمع عمومی عادی و مجمع عمومی مؤسس. هر کدام از این مجامع وظایف خود را دارند.
این مجمع مواقعی تشکیل می شود که یا در صلاحیت وظایف مجمع عمومی عادی نمی باشد اما برای تصمیم گیری نیاز به تصویب سهامداران می باشد و در موارد اصلاح یا تغییر مواد اساسنامه شرکت،کاهش یا افزایش سرمایه و انحلال شرکت در چنین مجمعی که فوق العاده تشکیل شده است قابل رسیدگی و بررسی می باشد.
همانطور که گفته شد هر کدام از مجامع وظایفی دارند که وظیفه مجمع عمومی موسس عبارتند از : تصویب و بررسی گزارشات ارائه شده توسط مؤسسین – تصویب و اصلاح اساسنامه شرکت – انتخاب بازرسان و مدیران شرکت